Blomster i rendestenen

Vietnameserne har den  vane at smide blomster ud i rendestenen imens de stadig er helt friske og fine. Det har undret mig siden vi kom til Hanoi første gang i 2007 hvorfor de gør det – og jeg ved det stadig ikke med sikkerhed. Men jeg har natuligvis spurgt mig frem og fået forskellige forklaringer, hvoraf flere tyder på, at når man får blomster, er det mere selve gerningen der tæller – det er jo til at forstå: ligesom vi i Danmark siger at det er tanken der tæller  – selvom vi tit hentyder til en gave der ikke var noget særligt eller ikke faldt i vores smag.

Men det gælder ikke kun blomster man har fået som gave – det gælder alle afskårne blomster. Og her er en anden  forklaring den,  at blomster man har i vase indendørs kun er smukke sålænge de er knopper eller liiiiige nøjagtigt sprunget ud – derefter er de ikke pæne mere og må hastigt videre på deres færd – via rendestenen altså. De kvinder der sælger blomster fra deres cykler rundt omkring i byen, gør et stort nummer ud af at pakke  rosenknopperne ind i vådt avispapir –  det er sikkert for at holde på knopperne, så blomsterne ikke springer ud imens de er til salg – for så er der jo angiveligt ingen, der vil have dem…

Jeg husker at jeg en dag havde købt blomster til receptionen på kontoret – mange gyldne asters – som den indre sparegris havde  forestillet sig kunne stå der hele ugen. Sådan blev det nu ikke, for Ann – vores kontorchef – smed dem ud dagen. Og  købte nye,  som helt sikkert var mere i hendes smag – og som holdt een dag – hvorefter jeg  forklarede hende at mit indkøb ikke var et carte blanche til at købe friske blomster til receptionen hver dag og at vi i Danmark ville beholde dem mindst et par dage – måske en uge, imens vi forsigtigt pillede de visne blomster ud. Det syntes hun helt sikert ikke om, for der kom aldrig i hendes tid til at stå blomster mere end een dag ad gangen.  Så måske er der mere i det, end at de ifølge vietnamesisk skik ikke ser pæne ud – måske er der noget overtro forbundet med andendagsblomster….. Jeg ved det stadig ikke!