Blegere er bedre

Her i Vietnam må man endelig ikke være brun. Helt modsat i Danmark, hvor vi trods advarsler og Kronprinsessens indsats for at vi beskytter os mod UV strålerne, ligger strandene tynde, så snart den mindste solstråle titter frem.

I Vietnam skal man være bleg. Basta. Det betyder først og fremmest, at man ikke opholder sig i solen – hvilket også er en rigtig god ide, selvom her er nok af den, for den er der i mange måneder om året og brænder virkeligt på huden. Men det er ikke nok – hvis man er rigtigt hip,  bleger man sin hud med blegecreme. Mig bekendt har de ikke særligt meget fokus på solfaktor creme, men det er jo heller ikke nær så effektivt, hvis målet er at (for)blive bleg.

Så vidt jeg har forstået, handler det ikke om faren for hudkræft (og i givet fald er blegemiddel nok heller ikke det bedste alternativ), men om at man kan vise sin status gennem bleghed.  Ved at være bleg signalerer man, at man er højt hævet over dem, der slider i det med udendørs arbejde, fx i rismarkerne.

Men det er så ikke nok at være naturligt bleg – man vil gerne være endnu blegere, så næsten alle cremer indeholder ”whitening” og da jeg for nyligt var inde i den autoriserede Clinique butik for at købe en farvet dagcreme i ”min farve”, måtte jeg forlade den med uforrettet sag. Den ligner ellers godt nok til fuldstændighed alle andre Clinique’er jeg har set. Ekspedienterne er i hvide kitler – godt nok suppleret med høje sorte hæle og halvtykke sokker med kaniner på – og de har den der lidt kliniske måde at præsentere tingene på. I skrighvide plastikborde/displays med tandlæge-agtigt lys. Og alle displays er fyldt helt op med prøve cremer i alle nuancer fra ”snowwhite” til ”natural suntan” – mascara på række ved siden af neglelak på række…

Men det er bare noget de leger – at de har en rigtig Clinique butik. For cremerne findes ikke i 9 nuancer – man kan faktisk kun købe de 3 blegeste. Men Clinique’s franchise koncept tillader selvfølgelig nok ikke at displayene står halvtomme…