Millioner går op i flammer

Det er et mærkeligt syn. Hver gang. At se penge gå op i flammer. Det ER altså ikke naturligt. Men det sker her i Hanoi flere gange om måneden.

Det drejer sig om “offerpenge” som altså ikke er rigtige penge, men papirkopier, der er skabt til at sende til vejrs, når de orange flammer slikker sig om munden.

Ofringer er en vigtig del af den buddhistiske tro og man ofrer både på gadeplan og i templerne, der ligger tættere her end vores landsbykirker i Danmark.

Og de bliver til forskel fra kirkerne altså brugt hele tiden. Omkring den 1. og den 15. i måne-kalenderen (hvis indretning endnu ikke helt gået op for mig) stiger priserne på frugt hos byens handlende, fordi alle skal have ekstra meget frugt med til alters. Det er i templerne det sker – sammen med røgelse, drikkevarer, slik, cigaretter og andre fornødenheder. Guderne altså både ryger og drikker efter vietnamesernes overbevisning.

Det med at brænde penge af sker også på gaden. Man tænder simpelthen et bål på fortovet – ofte lige ud for den butik, man passer eller den gyde hvor man bor. Og så brænder man bønnebøger, penge eller papirsskjorter af. Guderne skal vel have tøj på kroppen.

Og så skal de åbenbart også have lommepenge…. eller spiller de mon matador, når tiden falder dem lang….?